Blog:"In de Praktijk"
Melkproductie verhogen
Melkproductie verhogen, hoe doe je dat?
Loopt je borstvoeding terug? Of ben je net bevallen en heb je het idee dat je melkproductie nog niet is wat het zou moeten zijn? Dan zijn er verschillende tips om je te helpen om de melkproductie te verhogen. In deze blog geven we je tips en trucs om de melkproductie te verhogen. Maar ook… wie je hiervoor om advies kunt vragen. Dat is namelijk misschien nog wel het belangrijkste! Je hoeft het niet allemaal alleen te doen. Borstvoeding geven vergt veel van je lijf en kan mentaal soms ook best heftig zijn na je bevalling of keizersnede. In onze praktijk geldt daarom het motto: Blije moeder, blije baby.
Komt de borstvoeding na de bevalling gelijk op gang?
Bij een natuurlijke bevalling waarbij de baby zonder complicaties meteen bij de moeder wordt neergelegd voor “het gouden uurtje”, zie je vaak dat de borstvoeding gelijk op gang komt. De wisselwerking tussen moeder en kind en de hormonen die tijdens de bevalling zijn losgekomen zorgen vaak meteen voor deze wonderlijke werking van het vrouwelijk lichaam. Heel fijn uiteraard als het zo gaat.
Jammer genoeg zijn er ook genoeg voorbeelden te noemen waarbij het niet op deze manier verloopt. Je kunt dan behoorlijk worstelen om de borstvoeding überhaupt op gang te krijgen of om de melkproductie te verhogen. Zeker in de eerste dagen na de bevalling kun je de borstvoeding stimuleren door je baby zoveel mogelijk aan te leggen. Na een keizersnede of bij een flinke nabloeding na de bevalling zien we regelmatig dat de borstvoeding uitblijft of later op gang komt.
Borstvoeding loopt terug, hoe kan ik borstvoeding stimuleren?
Ondanks dat het behoorlijk deprimerend kan zijn, zeker in combinatie met hormonen, zijn er genoeg manieren die je een handje kunnen helpen om de melkproductie te verhogen. Vermijd een fopspeen. Probeer verschillende houdingen met voeden of clusterkolven. Zorg dan wel voor een goede borstkolf die bij jouw lijf past. Bied opnieuw nachtvoeding aan. Vermijd nicotine, cafeïne en alcohol. Probeer eens borstvoeding thee uit. Verhoog het huid op huid contact met je baby. Voed vaak en net zo lang als je baby dat wil. Maar zorg ook goed voor jezelf! Neem voldoende rust en ontspanning.
Kijk ook eens op deze pagina van La Leche League voor meer tips en uitleg.
Kun je ook fulltime kolven om je melkproducten te verhogen?
Uiteraard is het een optie om fulltime te kolven. Veel vrouwen vinden dit fijn om hiermee de melkproductie te verhogen. Je kunt namelijk wat meer grip krijgen op de productie omdat je goed kunt bijhouden of de melkproductie toeneemt. Het is altijd goed om veel bij je kindje te zijn en je kindje ook nog steeds regelmatig aan te leggen om de toeschietreflex te stimuleren. Maar we snappen zeker dat je wat grip terug wilt pakken. Full time kolven is dan zeker een goede optie. Zorg hierbij voor een goede kolf, die je borsten echt goed leeg kan maken. (Een baby doet dit namelijk over het algemeen het beste!) Wanneer je de melkproductie echt wilt verhogen, probeer dan eens een aantal dagen te clusterkolven of power pumping. Meer weten over clusterkolven en hoe je dit moet doen, lees je hier. Uiteraard kun je hier ook naar vragen bij je kraamverzorgster of een lactatiekundige.
Benieuwd naar ons advies?
Onze verloskundigen werken vooral onder het motto blije moeder, blije baby. Tijdens het consult over je bevalling wat rond de 33 weken plaatsvindt, bespreken we ook borstvoeding. We bespreken hierbij of je dat van plan bent om te geven. Ook proberen we te achterhalen wat je verwachtingen hiervan zijn en goed hiernaar te luisten om je te kunnen adviseren. Wil je er alles aan doen om borstvoeding te laten slagen?
We laten onze cliënten echt vrij in hun wensen rondom borstvoeding. Echt iedere keuze die hij als mama maakt is goed!
We luisteren naar je wensen en zullen waar nodig adviseren zodat je goed voorbereid je bevalling en je eventuele borstvoedingsavontuur tegemoet te gaan. Merk je dat na je bevalling je borstvoeding toch niet helemaal loopt zoals je wilt. Heb je pijn? Drinkt je baby niet goed? Twijfel je of je genoeg voeding geeft? Hapt je baby niet goed aan? Wil je je melkproductie verhogen? In veel van deze gevallen kan een lactatiekundige je helpen. Wij zijn een groot voorstander om een consult van een lactatiekundige in te plannen. Je kunt hiervoor zelf contact opnemen met een lactatiekundige bij jou in de buurt. Zij kunnen je vaak helpen en begeleiden met jouw vragen of eventuele problemen rondom de borstvoeding.
Let op: dit wordt niet vanuit iedere zorgverzekering vergoed.
De allerbelangrijkste tip die we je mee kunnen geven:
“Wees lief voor jezelf! Hoe graag je ook wilt dat de borstvoeding slaagt: blijf je beseffen dat je lijf al een enorme strijd heeft geleverd tijdens de zwangerschap, de bevalling en erna! Je doet het supergoed. Wees trots op jezelf, dat mag echt!”