Intake en zwangerschapscontroles

De intake vindt plaats bij 12 weken. Wij stellen jou en je partner vragen over eerdere zwangerschappen, over de gezondheid van jezelf en je partner en over (erfelijke) ziekten in de familie. Hierdoor krijgen we een goed beeld van je gezondheidssituatie. Indien je een verhoogd risico hebt en/of er bepaalde complicaties te verwachten zijn, zullen we overleggen met de gynaecoloog.

Natuurlijk bespreken we jullie verwachtingen ten aanzien van de zwangerschap en onze begeleiding tijdens de zwangerschap.

Verder geven we je informatie over een gezonde voeding en leefstijl, voorlichting over kraamzorg, bloedafname en bespreken we het te volgen zorgpad.

Zwangerschapscontroles

Tijdens de vervolgcontroles controleren we of je zwangerschap goed verloopt door onder andere bloedonderzoek, meten van de bloeddruk, groeicontrole van de buik en luisteren van de harttonen van de baby.

Bij bijzonderheden zal er verder onderzoek plaatsvinden met eventueel een verwijzing naar overige hulpverleners. De controlefrequentie is afhankelijk van het verloop en de duur van je zwangerschap. Over het algemeen geldt natuurlijk dat hoe dichter je bij de verwachte bevallingsdatum komt, hoe frequenter je op controle zal komen. Lees hier verder over de werkzaamheden en bevoegdheden van de verloskundige.

 

Wanneer waarschuwen

Ongerustheid

Ongerustheid is altijd een reden om te bellen! Bespreek je zorgen over je gezondheid of je kindje met ons.

Sterretjes, hoofdpijn en braken

Ben je meer dan 20 weken zwanger en heb je last van één of meer van de volgende signalen: hoofdpijn, sterretjes zien, braken, gevoel van strakke band om hoofd of bovenbuik, pijn in de bovenbuik of tussen de schouderbladen, plotseling vocht vasthouden in het gezicht, neem dan contact op via het spoednummer.

Bloedverlies

Heb je vaginaal bloedverlies, bewaar je slipje of inlegkruisje en neem direct contact op via het spoednummer.

Minder leven

Ben je 26 weken of meer zwanger en voel je je kind minder bewegen dan je gewend bent? Neem dan diezelfde dag contact op. Wat is minder leven precies en wanneer moet je ongerust zijn? Kijk hier voor informatie.

Vaccinatie kinkhoest

Sinds 2020 is de 22 -weken prik opgenomen in het vaccinatieprogramma. De 22- weken prik zorgt ervoor dat de baby van de geboorte beschermd is tegen de kinkhoest.
Lees en leer meer over de kinkhoestvaccinatie.