Pijnbestrijding

Weeënpijn

Voordat de bevalling begint is het niet te voorspellen hoe jij de pijn tijdens de geboorte van je kindje gaat ervaren. Bevallingspijn is functioneel, de weeën (dit zijn krachtige samentrekkingen van je baarmoeder) zorgen ervoor dat de baarmoedermond onder druk geopend wordt. Zodat het kindje geboren kan gaan worden. Spannend, kunnen wij ons zo voorstellen, maar door voorbereiding en kennis kan het zeker rustiger en meer comfortabel verlopen. We praten erover tijdens de zwangerschap en kijken tijdens het proces goes wat jij nodig hebt!

Tijdens de ontsluitingsweeën maakt je lichaam endorfines aan. Dit is een hormoon dat rust geeft en ervoor zorgt dat je vaak wat in jezelf gekeerd raakt. Er zijn een aantal dingen die je kunnen helpen om dit hormoon beter haar werk te laten doen:

Ontspanning & Rust & Aandacht
Stress, onrust en onzekerheid houden we graag buiten de deur tijdens de bevalling! Warmte zoals een douche of bad maar ook een warme kruik of massage kan zeker helpen. Blijf niet zitten met je vragen en vraag hulp indien nodig.
Ademhalingsoefeningen, de juiste mindset, houding, aanwezige mensen, alle factoren die jou beïnvloeden zijn erg belangrijk! Een zwangerschapscursus kan erg nuttig zijn.
Je krijgt hier bijv. informatie over het opvangen van de weeën in verschillende houdingen opvangen, welke keuzes je hebt hoe je het zo comfortabel mogelijk kan maken voor jezelf.  Zorg er in ieder geval voor dat er iemand in de buurt is die je vertrouwt.

Daarnaast zijn er ook ‘alternatieve’ manieren om de pijn op te vangen zoals TENS.  Overleg altijd met ons of jouw gekozen manier ook voorhanden is.

Pijnmedicatie

Wanneer de pijn toch te heftig wordt of de bevalling langer duurt dan verwacht kan het zijn dat je vraagt om medicamenteuze pijnstilling. Medicamenteuze pijnstilling wordt altijd in het ziekenhuis gegeven en pas nadat er een hartfilmpje van de baby is gemaakt. De baby moet namelijk in goede conditie zijn voordat we jou iets voor de pijn kunnen geven. In het Albert Schweitzer Ziekenhuis zijn er twee medicamenteuze vormen van pijnstilling: remifentanil en  een ruggenprik (epiduraal). Tijdens het geboortegesprek bespreken we jouw wensen indien gewenst de voor- en nadelen van de methodes.