Blog:"In de Praktijk"
Zwanger berekenen, zo werkt het...
Hoera! Je bent zwanger! Maar hoe lang ben je eigenlijk zwanger? En wanneer ben je dan uitgerekend? Hoe wordt de duur van de zwangerschap eigenlijk berekend? Uiteraard bestaan er zwangerschapscalculators om je uitgerekende datum te berekenen. Die vind je verderop in dit artikel. Maar waar wordt dit eigenlijk op gebaseerd?
In deze blog vertellen we je hoe je ook zelf kunt berekenen hoe lang je zwanger bent en hoe je uiteindelijk dus ook je uitgerekende datum berekent. Over het algemeen wordt de eerste dag van je laatste menstruatie als startpunt van je zwangerschap genomen. Je bent natuurlijk pas echt zwanger geworden op of rondom je eisprong. Waarom wordt er dan een andere datum gehanteerd? In deze blog gaan we hier dieper op in. Lees daarom snel verder.
Hoeveel weken zwanger berekenen
Hoeveel weken ben je nu echt zwanger? Wanneer we uitgaan van de eerste dag van je laatste menstruatie als start van je zwangerschap, dan krijg je eigenlijk een paar weken “cadeau”. Op of rondom je eisprong vindt natuurlijk de bevruchting pas plaats. Deze rekenmethode wordt gehanteerd omdat de daadwerkelijke bevruchting lastiger kan worden vastgesteld. Zelfs met een hele regelmatige cyclus is het daadwerkelijke moment van de eisprong en bevruchting bij iedereen verschillend. Hierdoor is er voor deze rekenmethode gekozen en wordt hiermee uitgegaan van het gemiddelde.
Zelf je uitgerekende datum berekenen
Met een regelmatige cyclus van 28 dagen kun je zelf je uitgerekende datum uitrekenen. Je uitgerekende datum ligt dan precies 40 weken na de eerste dag van je laatste menstruatie.
Heb je een langere cyclus van bijvoorbeeld 35 dagen? Dan komt er een week bij. Dus vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie reken je dan met 40 weken + 7 dagen. (Verschil tussen 35 en 28)
Heb je een kortere cyclus van bijvoorbeeld 27 dagen in plaats van 28, dan haal je er een dag af.
Uiteraard blijft dit een indicatie. De uiteindelijke bevalling vindt maar in 5% van alle gevallen plaats op de uitgerekende datum. Daarnaast krijg je uiteindelijk met de termijnecho de echte uitgerekende datum te horen. Dit wordt op dat moment berekend door de echoscopiste op basis van de groei van jouw kindje. Tot 12 weken zwangerschap ontwikkelen alle kindjes in hetzelfde tempo namelijk. Na deze termijn gaat iedere baby zijn of haar eigen curve volgen.
Bereken hoe lang je zwanger bent met deze calculator:
Hoe weet je dat je zwanger bent?
Een zwangerschapstest is vaak de snelste en meest betrouwbare methode om te weten of je zwanger bent. Weet je niet precies wanneer de eerste dag van jouw laatste menstruatie was of wanneer jouw eisprong heeft plaatsgevonden? Dan kun je in dat geval een zwangerschapstest gebruiken die ook de duur van je zwangerschap inschat en weergeeft in het aantal weken. Zo heb je een goede indicatie hoe lang je inmiddels zwanger bent.
Andere symptomen van een mogelijke zwangerschap zijn onder andere: rommelende darmen, gevoelige borsten, warm, misselijk, buikpijn, soms bloedverlies, vaker plassen, levendige dromen of een andere eetlust.
Zwanger berekenen na een fertiliteitstraject
Bij een zwangerschap na een behandeling van IVF of ICSI is niet de eerste dag van de laatste menstruatie leidend, maar de dag van de terugplaatsing. Je uitgerekende datum ligt dan 266 dagen na de terugplaatsing. Je telt hierbij dus echt vanaf de bevruchting.
Bij een zwangerschap na een IUI traject wordt je geïnsemineerd op de dag van je eisprong. Hierbij wordt dus wel uitgegaan van een reguliere cyclus en ligt je uitgerekende datum 280 dagen (dus 40 weken) na de eerste dag van je laatste menstruatie.
Deze zin horen wij vaak voorbij komen. De beste methode is om dan langs te komen voor een echo. Vanaf een zwangerschapstermijn van 6 weken of langer kunnen we zien of er sprake is van een vruchtje en of dit zich netjes in de baarmoeder bevindt.
Onze verloskundigen Rianne, Mirjam of Maxime voeren deze echo bij je uit en kunnen je hier meer over vertellen.
Heb je bloedverlies na een positieve zwangerschapstest. Wanneer de hoeveelheid bloed vergelijkbaar is met een menstruatie is er een grote kans dat het om een miskraam gaat. Wordt je bloedverlies minder, of is het gestopt? Probeer dan de zwangerschapstest eens te herhalen. Vanaf 7 weken zwangerschap kun je over het algemeen terecht voor een eerste echo. Maar wanneer je echt onzeker bent over je zwangerschap of een mogelijke miskraam, bel ons gerust. Soms kun je dan eerder terecht voor een echo.
Benieuwd naar jouw vruchtbaarste dagen? Of aan welke symptomen je jouw eisprong kunt herkennen? Lees dan onze blog “vruchtbare periode”.