Blog:"In de Praktijk"
Wanneer de verloskundige bellen… Een vraag die misschien heel voor de hand liggend is. Toch merken wij bij veel zwangere vrouwen twijfel daarover. “Wanneer bel ik? Ben ik niet veel te ongerust? Is dit gevoel wat ik heb normaal? Is bloedverlies in deze fase van de zwangerschap normaal? Bel ik niet veel te veel? Ze zullen me wel overbezorgd vinden…” Dit soort gedachten en vragen horen we vaak.
We snappen het echt!
Als verloskundige willen we juist dit belangrijke stukje van jouw leven “met je meelopen”. We willen naast je staan en je juist zo vertrouwd laten voelen dat je jouw vragen met ons durft te delen. Natuurlijk zijn wij deskundig en is het ons werk, maar bovenal zijn wij ook mensen, vrouwen, moeders…
Vertel ons je zorgen, daar zijn we voor.
Wij kennen de blijdschap van de positieve test, de onzekerheid van de eerste weken, het verdriet van een miskraam, de bezorgdheid of alles wel gezond is, maar vooral snappen wij wat moederliefde inhoudt. En omdat die liefde nu eenmaal hand in hand gaat met bezorgdheid, brengt dit automatisch de nodige vragen met zich mee. We snappen jouw zorgen en willen met onze kennis jouw twijfel wegnemen waar dat kan of actie ondernemen als dat nodig is.
Hieronder zullen we wat veel voorkomende vragen beantwoorden die we regelmatig krijgen of voorbij zien komen.
De verloskundige bellen natuurlijk! Heb je een zwangerschapstest gedaan en geeft deze aan dat je zwanger bent? Gefeliciteerd! Je mag nu de verloskundigenpraktijk bellen om een afspraak te maken voor een eerste echo. In onze praktijk wordt er samen met jou een vitaliteitsecho gepland. Deze vindt plaats rond de 7e of 8e week van je zwangerschap en valt samen met een counselingsgesprek met een van onze verloskundigen. Daarna wordt de termijnecho gepland rond de 10e of 11e week van je zwangerschap en zo plannen we steeds verder vooruit. Bekijk ons zorgpad hier zodat je precies weet wat je kunt verwachten. Ook bieden wij een vernieuwde vorm van prenatale zorg, namelijk “centering”. Lees hier alles over centering. Twijfel je hoe lang je zwanger bent? Bereken dan hier je uitgerekende datum.
Zeker wanneer je net zwanger bent kan er veel onzekerheid zijn. Je voelt de baby natuurlijk nog niet bewegen. Het enige bewijs wat je hebt is de zwangerschapstest en misschien een echo, maar je moet er maar op vertrouwen dat het goed gaat. Terwijl je er in je hoofd waarschijnlijk de hele dag wel mee bezig bent. Die eerste weken lijken wel voorbij te kruipen! Iedere keer als je gaat plassen, kijk je toch of je geen bloed ziet bij het afvegen. Bij ieder krampje ben je alert. Zelfs al voel je je juist supergoed, zou zelfs dat nog extra twijfel op kunnen leveren, want… je hoort toch zwangerschapskwaaltjes te hebben?
Veel mensen denken dat bloedverlies altijd betekent dat er iets mis is, terwijl dit ook vaak voorkomt bij een gezonde zwangerschap. Soms verdwijnen bepaalde zwangerschapskwaaltjes ineens (gespannen borsten of misselijkheid). Dit kan voorkomen en hoeft niet altijd iets te betekenen, maar we begrijpen deze onzekerheid natuurlijk wel. Vooral wanneer je zelf of in je omgeving te maken hebt gehad met een miskraam, missed abortion of een doodgeboren kindje is dit een hele onzekere tijd.
Wij willen je helpen en je graag gerust stellen. Uiteraard ook meteen kunnen handelen als er wel iets aan de hand is. Dus daarom: ontspan en bel ons! We helpen je graag.
Natuurlijk kun je ons ook hiervoor bellen. Het ene kwaaltje kan in het begin van de zwangerschap heel normaal zijn, terwijl dit later in de zwangerschap niet vaak meer voorkomt. We horen dus graag wat je zorgen en klachten zijn. In het begin is misselijkheid en overgeven bijvoorbeeld heel normaal, maar als het echt erg lang aanhoudt en je haast niets binnenhoud, bel dan wel de verloskundige. Soms moet er even goed in de gaten worden gehouden of je niet uitdroogt of dat er misschien meer aan de hand is. Overmatig braken zou later in de zwangerschap een hoge bloeddruk kunnen betekenen. Bel ons daarom even zodat we hiervan weten en kunnen bepalen of we je toch even willen nakijken. Bekijk deze pagina eens bij “wanneer waarschuwen” om meer te lezen over verschillende symptomen.
Ben je nog geen 37 weken zwanger en zijn je vliezen gebroken? Bel ons dan meteen en benoem daarbij direct hoeveel weken zwanger je bent. Je gaat binnenkort mama worden van een prachtig kindje, maar het kan zijn dat de baby bij de geboorte mogelijk iets meer zorg nodig heeft. Om geen risico’s te lopen, zul je daarom waarschijnlijk in het ziekenhuis bevallen. Dus wanneer verloskundige bellen? Gelijk bij het breken van de vliezen, bloedverlies of regelmatige weeën.
Wanneer je vliezen zijn gebroken, mag je ons direct bellen. Tijdens onze afspraken heb je vast van ons gehoord of de baby al is ingedaald of niet. Was dit nog niet het geval, ga dan rustig even liggen, bel ons en wacht tot wij er zijn.
Vaak begint de bevalling niet met het breken van je vliezen, maar krijg je eerst weeën. In dat geval raden we je aan om ons te bellen als je merkt dat je hele regelmatige weeën. Deze weeën volgen elkaar binnen 5 minuten steeds op. Wanneer waarschuwen? Lees hier mee
Je mag ons direct bellen! We staan hierin graag dichtbij je en wij vertrouwen op jouw moedergevoel! Dus vertrouwt jouw moedergevoel het niet? Bel ons maar gewoon! We vragen dan meestal hoe lang je zwanger bent en hoe lang je dit gevoel al hebt. Gaat het samen met krampen of bloedverlies? Dit hoeft allemaal niks te betekenen, maar we willen het wel altijd graag weten. In de meeste gevallen is er niks aan de hand en kunnen we je al snel gerust stellen. Maar we nemen je zorgen altijd serieus. Soms is een telefoontje al genoeg om weer gerustgesteld te zijn en soms willen we je even zien voor controle. Wanneer we het echt niet vertrouwen zullen we je doorsturen naar het ziekenhuis voor een CTG, maar meestal is dat gelukkig niet nodig. Lees hier meer over het bewegen van de baby.
Daarvoor mag je ons ook bellen. Veel mensen denken dat onze zorg stopt zodra de baby geboren is, maar niets is minder waar. We vinden het juist fijn om ook de eerste periode na de bevalling voor jullie te zorgen. Uiteraard zal de kraamzorg je hier ook bij helpen, maar wij als verloskundigen blijven eindverantwoordelijk.
Na ongeveer 10 dagen heb je een intake van het consultatiebureau, vanaf dat moment mag je de vragen over je baby aan hen stellen.
Wij zien jullie graag na 6 weken na de bevalling terug op nacontrole. Na deze controle kun je met je vragen weer gewoon bij je huisarts terecht.
Wil je na de bevalling een spiraaltje laten plaatsen? Dat kan! We plannen dan de nacontrole niet na 6 weken, maar rond de 8 a 9 weken na de bevalling en combineren het plaatsen van het spiraaltje meteen! Wel zo handig.
Eigenlijk is het antwoord op alle vragen wel duidelijk! Je mag ons altijd bellen. We zijn er voor jou! We hebben in onze jaren al heel wat vragen voorbij horen komen en niks is ons te gek. We gaan er altijd vanuit dat je niet zomaar belt en zullen je ook altijd serieus nemen. Beter een keer teveel gebeld dan te weinig!
Heb je een positieve zwangerschapstest, dan mag je bellen voor advies of een afspraak. De eerste afspraak is zo rond de 7-8 weken voor een vitaliteit echo.
Ben je overtijd, dan is er nog geen reden tot paniek. Slechts 3% van de vrouwen bevalt op de uitgerekende datum. Waarschijnlijker is dat je 3 weken voor tot 2 weken na je uitgerekende datum bevalt. Extra controle vindt meestal plaats na 41 weken. Komt je bevalling na 42 weken nog steeds niet spontaan op gang, dan noemen we dat ‘serotiniteit‘. Duurt je zwangerschap langer dan 41 weken, dan nemen de risico’s op complicaties iets toe. Een belangrijke indicatie om te weten of alles nog goed is, is het voelen bewegen van je kindje. Tijdens de consults leggen we je alles uit over eventueel inleiden, wanneer je beter nog even kunt afwachten of eventueel strippen.
Bel je verloskundige wanneer je last hebt van aanhoudende buikpijn die niet weggaat met rust, warmte en eventueel een paracetamol. Er hoeft niet direct iets met je kindje te zijn, het kan ook iets anders zijn zoals bijvoorbeeld een blaasontsteking.
Harde buiken mogen er zijn alleen niet frequent en niet regelmatig. Ook mogen harde buiken geen pijn doen. Of je je verloskundige moet bellen is ook mede afhankelijk van de termijn waarin je je bevindt. Doorgaans is het eerste advies rusten en kijken of het vanzelf beter gaat. Blijf je last van harde buiken houden met een regelmaat van 5-10 min of heb je veel pijn? Dan mag je op ieder moment in je zwangerschap je verloskundige bellen.
Voor spoed kun je bellen op 078 – 820 099 6. Voor overige vragen bel je ons op 078 – 614 8113.
Verloskundigenpraktijk De Singel 078 6148113 SPOED 078 – 8200 996 info@verloskundigendesingel.nl
Locatie: Gezondheidscentrum EUREKA
Burgemeester de Raadtsingel 91 E
3311 JG Dordrecht
Locatie: KV13 eerstelijnshuis
Oranjelaan 11
3311 DH Dordrecht
Verloskundige Praktijk Papendrecht
Locatie: Gezondheidscentrum De Zorgmolen
Poldermolen 2
3352 TH Papendrecht
Website Papendrecht