Blog:"In de Praktijk"
Wanneer is eigenlijk mijn vruchtbare periode? Een hele goede vraag! Waar je menstruatie vaak overduidelijk te merken is, gaat je vruchtbare periode meestal ongemerkt voorbij. Toch kun je soms wel je eisprong symptomen of je ovulatie herkennen. Goed op eisprong symptomen letten en je cyclus leren kennen helpt daar bij. Of het nu wel of juist niet jouw bedoeling is om zwanger te raken, weten hoe jouw cyclus verloopt kan heel handig zijn. Maar hoe zit dat nu eigenlijk in elkaar? In deze blog lees je welke eisprong symptomen je in de gaten moet houden en bereken je gemakkelijk jouw vruchtbare periode met de ovulatiecalculator.
Om zwanger te raken is er een eisprong nodig. In iedere cyclus is er een periode dat er een eitje rijpt totdat het klaar is om bevrucht te worden. Als dit gebeurt kan hieruit een zwangerschap ontstaan. Wanneer het eitje niet binnen ongeveer 24 uur bevrucht wordt, zul je na ongeveer 14 dagen ongesteld worden. Dit proces vindt allemaal plaats binnen één cyclus.
Hoeveel dagen na de menstruatie ben je vruchtbaar?
Een gemiddelde cyclus van menstruatie tot menstruatie duurt gemiddeld 28 dagen. Dit kan uiteraard per vrouw verschillen. De meeste vrouwen hebben een cyclus tussen de 26 en de 32 dagen. Je kunt hier eens een paar maanden op letten. Wanneer je regelmatig ongesteld bent zul je hier al snel een patroon in herkennen. Rondom de eisprong is dus jouw vruchtbare periode. De eisprong vindt plaats 14 dagen voor de eerste dag van je volgende menstruatie.
Wat een hoop cijfertjes! Fijn dit te weten en bij te kunnen houden, maar kan dat niet makkelijker? Wat is je meest vruchtbare dag?
Natuurlijk zijn veel vrouwen je al voor geweest en zijn er allerlei manieren om dit bij te houden of uit te rekenen. Wij vinden bijvoorbeeld de app Flo erg fijn om je cyclus in bij te kunnen houden. Ook heb je hier de mogelijkheid om je eisprong symptomen in bij te houden. Door ook dit bij te houden, kun je misschien ook je vruchtbare periode wel herkennen aan de maandelijks terugkerende eisprong symptomen. Je kunt Flo gratis downloaden in de Google Play Store of via de App Store. Wanneer je de duur van cyclus weet, kun je hier ook je ovulatie berekenen met onze ovulatiecalculator.
Wij merken de laatste jaren een verandering bij veel vrouwen in onze praktijk. In het verleden gebruikte eigenlijk het merendeel van de vrouwen wel anticonceptie. Om zwanger te raken stopten ze hiermee of lieten ze een spiraaltje verwijderen. Tegenwoordig stoppen er steeds meer vrouwen met “de pil”. Ook als ze nog geen kinderwens hebben in de nabije toekomst. Steeds meer vrouwen willen af van de extra hormonen in hun lijf. Bij deze vrouwen merken wij dat zij vaak al heel goed hun lichaam kennen en daarmee ook hun cyclus. Sommige voelen hun eisprong symptomen of merken dit door veranderingen in hun lichaam of cervixslijm (afscheiding).
Kun je een eisprong voelen?
Sommige vrouwen herkennen eisprong symptomen. Dit heet ovulatiepijn. Ze omschrijven dit als steken aan de rechter- of linkerkant van de buik ter hoogte van de eierstokken. Dit kan het moment zijn dat het eitje rijp is en “springt”. Lang niet iedereen heeft ovulatiepijn, dus maak je geen zorgen als jij je eisprong symptomen niet herkent.
Waar kan ik een eisprong nog meer aan herkennen?
Als jij jouw eisprong niet voelt, zijn er wel andere symptomen waar je op kunt letten. De meeste opvallende is de verandering in afscheiding. Rondom de eisprong is de cervixslijm vaak heel helder en slijmerig. Het lijkt dan een beetje op rauw eiwit.
Hierboven spraken we al dat het eitje na de eisprong binnen 24 uur bevrucht moet worden om zwanger te raken. Je vruchtbare periode is wel iets langer per maand. Dit komt namelijk doordat het sperma van een man gemiddeld 72 uur “leeft”. Het blijft lastig om één specifiek moment aan te wijzen wanneer je meest vruchtbare periode is. Als je zwanger wilt worden, raden wij je daarom aan om in de week rondom je eisprong minimaal drie keer gemeenschap te hebben.
Je kunt je eisprong berekenen, maar je vruchtbare periode is dus niet beperkt tot dat specifieke moment of op die dag. Natuurlijk is het bijhouden van je ovulatie cyclus wel een goede methode om te weten wanneer je de grootste kans hebt om zwanger te worden. Maar je bent al vruchtbaar vanaf vijf dagen voor de eisprong. Dat heeft alles met de overlevingskansen van het sperma te maken. Dat kan enkele dagen overleven en zo ‘wachten’ tot het moment dat je eicel vrijkomt.
Wat ook meespeelt is dat je ovulatie cyclus niet altijd hetzelfde is. En ook je eisprong hoeft niet altijd op dezelfde dag binnen je vruchtbare periode plaats te vinden. Er zijn veel factoren die hier invloed op hebben. Denk aan gezondheid, stress en levenspatroon. Kun je ook buiten je vruchtbare periode zwanger worden tijdens je menstruatie? Dat is niet heel waarschijnlijk, maar ook hier geldt weer dat het sperma enkele dagen kan overleven.
Hoe weet je zeker dat je een eisprong hebt? Sommige vrouwen kunnen dat heel goed aanvoelen en weten door pijn of krampen in hun onderbuik precies wanneer zij een eisprong hebben. Deze ovulatiepijn is doorgaans heel licht, maar kan ook zeer ongemakkelijk zijn. Heb jij tijdens het ovuleren last van pijn? Informeer dan wat voor jou het beste is om te doen bij je huisarts of een verloskundige. Zij helpen je graag met professioneel advies.
En hoe het zit met anticonceptie en je vruchtbare periode? Anticonceptie op basis van hormonale middelen hebben invloed op jouw vruchtbare periode. Denk daarbij aan de pil of een hormoonspiraal. Je ovulatie cyclus kan hierdoor veranderen en de vruchtbaarheid dagen verschuiven. Houd hier dus rekening mee.
Bij een onregelmatige menstruatie is het natuurlijk lastig om met alle bovengenoemde methoden te achterhalen wanneer jouw eisprong plaatsvindt. Natuurlijk kan er een medische reden zijn waarom jouw menstruatie (langer) uitblijft, zoals bijvoorbeeld endometriose, schildklierproblemen of PCOS. Hiervoor raden we je altijd aan om een arts te bezoeken.
Wat een andere reden van een onregelmatige menstruatie kan zijn: het stoppen met anticonceptie. Je hormoonhuishouding kan dan nog een paar maanden van slag zijn. Het duurt even voordat alle hormonen uit je lichaam zijn. Wanneer je een spiraaltje laat verwijderen is je regelmatige cyclus meestal sneller weer in het goede ritme.
Wanneer een medische reden is uitgesloten kan een ongezonde levensstijl een reden van een onregelmatige cyclus. Te veel stress, te veel en te intensief sporten, te veel en te vet eten of juist te weinig eten… al deze zaken kunnen bijdragen aan een verstoorde cyclus. Wanneer je zwanger wilt worden, is een gezonde levensstijl dus erg belangrijk! En natuurlijk helpt een gezonde levensstijl ook tijdens je zwangerschap en uiteindelijk ook tijdens je bevalling.
Wij begrijpen natuurlijk ook dat “een gezonde levensstijl” gemakkelijker gezegd is dan gedaan. Om te weten wanneer jouw vruchtbare periode is met een onregelmatige cyclus, kun je het beste ovulatietesten gebruiken. Hiermee kun je in de gaten houden wanneer je eisprong er aan zit te komen. Daardoor weet je iets preciezer in welke periode je vruchtbaar bent.
In de praktijk maken wij toch nog steeds erg vaak mee dat als vrouwen op ons spreekuur komen, ze zeggen: “het heeft best lang geduurd voordat we zwanger waren hoor! Wel vijf maanden!”
Wij kunnen als verloskundigen zeggen: Vijf maanden is echt niet lang!
Misschien heb je echt wel eens gehoord dat er mensen gelijk de eerste maand na het “proberen” in verwachting zijn. Dit is eerder uitzondering dan regel. Wij snappen natuurlijk dat als je zwanger wilt raken, het je niet snel genoeg kan gaan. Wij willen je alleen wel op het hart drukken: Neem er echt een jaar de tijd voor. Dit is echt niets geks. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is het nog best een ingewikkeld proces om precies het juiste moment te vinden. En eigenlijk heb je alleen op het tijdstip zelf invloed. Alle processen die verder in je lichaam plaatsvinden, daar heb je weinig invloed op. Een zwangerschap blijft een wonder en dat is gewoon vaak niet “in één keer raak”. Wees geduldig en houd het leuk voor jezelf, maar ook zeker voor je partner!
Vanaf het moment dat er een eitje bevrucht wordt, legt het daarna een weg af door de eileider richting je baarmoeder. Daar moet het zich innestelen in de baarmoederwand. De innesteling vindt gemiddeld zo’n 9 dagen na de bevruchting plaats. Op dat moment is er vaak nog niet genoeg hCG aanwezig voor een positieve zwangerschapstest. Probeer echt geduld te hebben en wacht met de test tot de eerste dag dat je normaal ongesteld zou moeten worden.
Nog steeds denken veel vrouwen dat wanneer hun menstruatie nog niet is teruggekeerd, dat ze niet zwanger kunnen raken. Dit is echt een fabeltje. Dat je nog niet ongesteld bent geweest, betekent niet dat er geen eisprong heeft plaatsgevonden. Dit weet je ongeveer 14 dagen na je vruchtbare periode. Mits je dan niet opnieuw zwanger bent. Je lijf zit namelijk nog boordevol hormonen waardoor je misschien nog wel vruchtbaarder bent dan ooit. Ook wanneer je borstvoeding geeft, kun je gewoon zwanger worden. Ben je dit nog niet van plan? Wees dan echt voorzichtig wanneer je weer intiem bent.
Toch opnieuw zwanger? Uiteraard ben je ook dan van harte welkom in onze praktijk, maar misschien had je dit liever anders gezien. Laat je daarom door ons informeren over anticonceptie. Ook kun je bij ons terecht voor het plaatsen van een spiraaltje.
Verloskundigenpraktijk De Singel
078 6148113
SPOED 078 – 8200 996
info@verloskundigendesingel.nl
Locatie: Gezondheidscentrum EUREKA
Burgemeester de Raadtsingel 91 E
3311 JG Dordrecht
Locatie: KV13 eerstelijnshuis
Oranjelaan 11
3311 DH Dordrecht
Verloskundige Praktijk Papendrecht
Locatie: Gezondheidscentrum De Zorgmolen
Poldermolen 2
3352 TH Papendrecht
Website Papendrecht