Blog:"In de Praktijk"

Thuisbevalling

Thuisbevalling

In Nederland mag je bij een gezonde zwangerschap tussen de 37 weken en 42 weken thuisbevallen. Ben je zwanger en twijfel je of je thuis of in het ziekenhuis wilt bevallen?

Wij vertellen je in deze blog graag meer over de thuisbevalling. Wat kun je verwachten; pijnbestrijding; sommige voor- en eventueel nadelen en wat verwachten we van jou? Hopelijk helpt deze blog je om een keuze te maken waar jij je het meest prettig bij voelt!

Allereerst een stukje over de thuisbevalling zelf. Dat is namelijk best bijzonder en zijn wij als verloskundigen ook best trots op! Vroeger bevielen bijna alle vrouwen thuis. Door de eeuwen heeft de thuisbevalling langzaam plaats moeten maken voor een ziekenhuisbevalling. Zeker op internationaal gebied. Daarom is Nederland en haar verloskundige-zorg aardig uniek. Veel landen in de wereld bieden de mogelijkheid om thuis te bevallen niet en heb je vaak geen keuze. Wij als verloskundigen zijn er erg trots op dat de thuisbevalling in Nederland nog steeds kan en dat onze vrouwen kunnen kiezen wat ze willen! Hoe fijn is dat?!

thuisbevalling, bekken, weeen, bevalling thuis

Is een thuisbevalling gevaarlijker dan een ziekenhuisbevalling?

Een thuisbevalling is net zo veilig als een ziekenhuisbevalling. Tijdens de controles in de zwangerschap bespreken we natuurlijk samen alle mogelijkheden. Ook kijken we goed mee of er risico’s zijn waardoor een thuisbevalling misschien niet de beste keuze voor jou zou zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je woonsituatie. Wanneer er tijdens de bevalling wel besloten zou worden om een ambulance te bellen, moeten deze hulpverleners wel goed de woning kunnen bereiken. Woon jij vier hoog die alleen met een smalle wenteltrap te bereiken is? Dan is het wel goed om jezelf af te vragen hoe handig het in dat geval is om thuis te bevallen. Zo zijn er nog wat voorbeelden om samen goed door te nemen. We willen vooral dat jij een keuze kunt maken waar jij je het veiligst bij voelt.

Denk na over jouw wensen. Doe dit eventueel met behulp van ons geboortedocument.

Weet dat wij als verloskundigen een eed hebben afgelegd waarbij we alles zullen doen om goed te doen aan onze medemens. Wij zijn geschoold, hebben altijd onze traumatas bij ons om te kunnen handelen. Verloskundigen in Nederland zijn uitstekend getraind. Wij houden onze kennis en kunde ook periodiek up-to-date door bijscholing. Wij zullen jou nooit onnodig risico laten lopen. Als wij denken dat een ziekenhuisbevalling beter is, dan zullen we je dat adviseren. In sommige gevallen bellen we bij voorbaat de ambulance zodat er snel gehandeld kan worden mocht er onverhoopt toch opeens extra risico zijn. Dit doen we bijvoorbeeld wel eens als het kindje in het vruchtwater heeft gepoept of als we merken dat er nood zou kunnen ontstaan bij de baby.

Je bent in goede handen! Thuis en in het ziekenhuis!

Voordelen van thuisbevallen:

– Je bevalt in je eigen omgeving
– Je hoeft niet met weeën nog in de auto naar het ziekenhuis
– Na de bevalling ben je ook meteen lekker thuis in je eigen omgeving
– Je hebt alles bij de hand. Pakjes en kleertjes voor de kleine, je eigen douche, etc.
– Geen pijnstilling….

Wat? Bevallen zonder pijnstilling?

Hier krijgen we heel erg veel vragen over in onze praktijk. We merken toch dat veel vrouwen onder andere vanwege de pijnstilling voor een ziekenhuisbevalling kiezen. Het is ook erg spannend, dat begrijpen we zeker. Maar pijnstilling is ook niet zonder risico’s. Dit heeft ook zeker nadelen, dus vandaar dat wij “geen pijnstilling” in het rijtje voordelen hebben gezet van de thuisbevalling!

Uiteraard zijn er wel opties om de pijn te verlichten. Heel veel vrouwen hebben baat bij een bevalbad. Waar vroeger de rugligging de standaard bevelhouding was, is er steeds meer aandacht en acceptatie voor andere bevalhoudingen. Door de goede ervaringen van pijnverlichting tijdens de bevalling, wordt de badbevalling steeds populairder. Door een bevallingsbad te huren, heb je in ieder geval de mogelijkheid om een groot deel van de bevalling of de bevalling in zijn geheel in bad te doen.
Je huurt dit gemakkelijk bij bevalbaden.nl of birthpoolinabox.nl.

Ben je een client van onze praktijk? Dan kun je ook een bevallingsbad via ons huren. Vul hiervoor het formulier in onderaan de blog over bevallen in bad. Een ander voordeel van een badbevalling is dat de ontsluitingsface en de persfase over het algemeen korter duren bij een badbevalling.

Geen bevalbad? Dan zijn er zeker bij een thuisbevalling ook andere manieren van pijnverlichting. Denk bijvoorbeeld aan een warme douche. Of een TENSapparaat. Door middels van elektrische stootjes, zorgt deze voor verlichting tijdens de weeën. Heel veel vrouwen vinden het fijn om dit te gebruiken. Het TENSapparaat wordt in sommige aanvullende pakketten vergoed door de zorgverzekeraar. Vraag dit even goed na bij jouw zorgverzekering. Je kunt ze huren of bestellen via https://www.geboortetens.nl

Als je graag thuis zou willen bevallen maar twijfelt vanwege de pijnbestrijding. Verdiep je dan eens in bovenstaande opties van pijnverlichting.

Maar liefst 96% van de vrouwen kijkt positief terug op haar thuisbevalling!

Voorbereidingen thuisbevalling

Wanneer je de voorkeur geeft aan een thuisbevalling, vragen wij je om hieraan te denken:

– Bewaar het kraampakket op een logische plek en houd alles in de doos. Dit voorkomt dat wij of je partner tijdens de bevalling alle spullen van allerlei verschillende plekken vandaan moeten halen. We snappen de nesteldrang, maar verzoeken je echt het kraampakket te laten staan. Bedankt!
– Bij een thuisbevalling gaan de celstofmatjes uit het kraampakket er best snel doorheen. We raden je daarom aan om bij een thuisbevalling wat extra celstofmatjes aan te schaffen
– Stromend water op dezelfde verdieping als waar je wilt bevallen
– Het liefst ook een wc op dezelfde verdieping als waar je wilt bevallen (je kunt ook een po-stoel huren https://www.medipoint.nl/product/toiletstoel.html?channable=00ae3d69640035316e&sqr=po%20st
– Zorg voor twee emmers met daarin twee vuilniszakken. Één voor het wasgoed, en één voor afval.

zwanger, vrouw, bevalling, bad, badbevalling, weeën, thuisbevalling, thuisbevallen

Wanneer mag je echt niet thuisbevallen?

Wanneer je eerder bent bevallen door middel van een keizersnede is het niet mogelijk om thuis te bevallen. Er is altijd het risico dat het litteken tijdens de bevalling scheurt. Voor de veiligheid van jou en de baby dragen wij onze zorg na 36 weken zwangerschap daarom over aan de gynaecoloog in het ziekenhuis.

Ook wanneer jouw bevalling begint voor de 37ste week van je zwangerschap, is het niet mogelijk om thuis te bevallen. In alle andere gevallen kijken we samen met jou tijdens de spreekuren en controles naar jouw situatie.

Heb je meer vragen over de thuisbevalling? Bel of mail ons dan gerust!