Blog:"In de Praktijk"
Symptomen Postnatale Depressie herkennen en wat je kunt doen
Aan welke symptomen kun je een postnatale depressie herkennen? Wat is een postnatale depressie überhaupt? Hoe voel je je dan en hoe snel ben je weer de oude? Vragen die voorafgaand aan de bevalling vaak al spelen bij de aanstaande moeders. Wij spreken veel vrouwen die voor de bevalling soms al angstig zijn voor depressieve klachten die kunnen ontstaan na de bevalling. Bang om misschien niet te kunnen “genieten” van de kleine. In deze blog schrijven we hier meer over. Op welke symptomen moet je letten? Wat kun je zelf doen om een postnatale depressie te voorkomen? En wat voor rol speelt de verloskundige hierin? Je leest het in dit blog. Bekijk ook de veel gestelde vragen over postnatale depressie 0nderaan deze pagina.
Normale kraamtranen of symptomen postnatale depressie?
Misschien ken je wel het verschijnsel kraamtranen. Dit wordt ook wel de babyblues genoemd. Een bekend fenomeen wat we bij erg veel vrouwen zien een aantal dagen na de bevalling. De eerste dagen na de geboorte van je kindje functioneer je prima op je adrenaline van de bevalling. Na 3 tot 5 dagen kan dit opeens omslaan in plotselinge stemmingswisselingen of onverwachtse huilbuien. Typische symptomen voor de babyblues. De vermoeidheid slaat toe, je hebt ineens een enorme verantwoordelijkheid erbij in de vorm van een baby en je hebt misschien last van stuwing. Wees gerust… deze symptomen verdwijnen vaak ook weer na een paar dagen. Doe het vooral even rustig aan deze dagen en wees lief voor jezelf. De tranen mogen er ook gewoon zijn!
Wanneer je merkt dat de kraamtranen niet na een paar dagen of weken vanzelf verdwijnen. Je blijft je neerslachtig, somber, angstig en verdrietig voelen, dan is het goed om op de symptomen van een postnatale depressie te letten. Je hoeft niet meteen een postnatale of postpartum depressie te hebben. Maar het is wel goed om alert te zijn op specifieke symptomen en dit aan te kaarten bij de mensen om je heen. Bij sommige mensen beginnen deze klachten pas als ze weer gaan werken na het zwangerschapsverlof of na het stoppen met het geven van borstvoeding.
Bij sommige vrouwen beginnen deze klachten zelfs al voor de bevalling. Gelukkig komt het slechts bij 10% van de vrouwen voor terwijl 50 tot-80% last heeft van de “normale” kraamtranen. Maar alsnog snappen we dat je niet graag tot die 10% behoort.
Kun je een postnatale depressie voorkomen?
Bij een postpartum depressie is het lastig om een echte oorzaak aan te wijzen. Een postnatale depressie ontstaat vaak door een samenkomst van heel veel verschillende factoren. Stress, angst, veranderingen… allemaal triggers wat een depressie in de hand kan werken. Grote life events kunnen dit nog eens extra aanwakkeren. Wij noemen de geboorte van een kindje gerust een Life Event! Niet gek dus dat je mentaal en fysiek behoorlijk van slag kunt raken!
Ook kan erfelijkheid een rol spelen en een oorzaak zijn. Zijn er in jouw familie voorbeelden van (postnatale) depressies? Wees dan extra alert op de symptomen die hierbij horen.
Het is lastig om een postnatale depressie echt te voorkomen. Helaas! Maar door tijdig alert te zijn op bepaalde symptomen en het bespreekbaar te maken, kun je vaak wel snel geholpen en ondersteund worden. Neem vooral genoeg rust en eet gezond. Dit kan zeker helpen om dingen beter “aan te kunnen”.
Welke symptomen van een postnatale depressie moet ik in de gaten houden?
Wij als verloskundigen zijn gewend om goed te luisteren. Tussen de zinnen door, horen wij vaak veel meer dan je denkt. Al tijdens de zwangerschap, maar zeker ook nog de keren dat we je zien na de bevalling letten we goed op bepaalde signalen. Als verloskundige kunnen wij alleen niets vaststellen en kunnen we je ook niet doorverwijzen. Als wij echt het vermoeden hebben van een postnatale depressie zullen wij je altijd adviseren om in ieder geval een afspraak te maken bij de huisarts en je omgeving in te lichten over hoe je je voelt.
Twijfel je zelf of jouw symptomen horen bij een postnatale depressie? Doe dan hieronder de postnatale depressie test. Heb je last van meerdere symptomen? Dan is het goed om tijdig aan de bel te trekken. Voor jezelf maar ook voor je baby!
- Slapeloosheid of juist alleen maar behoefte hebben aan slaap
- Je voelt je leeg
- Je hebt nergens zin in
- Je voelt je somber en verdrietig
- Je hebt regelmatig huilbuien
- Je voelt je angstig en maakt je zorgen
- Je bent erg vermoeid
- Je hebt het gevoel dat je geen goede moeder bent
- Je bent erg prikkelbaar en snel boos
- Je voelt je niet vrolijk
- Je hebt geen zin in eten
- Niets maakt je blij
- Je hebt moeite met concentreren
- Je bent erg vergeetachtig
- Je hebt het idee dat je niet goed hecht met je baby
- Je hebt gedachtes om jezelf of je baby iets aan te doen
In zeldzame gevallen is de postnatale depressie zo heftig, dat er over een postpartum psychose wordt gesproken. Gelukkig is dit echt heel zeldzaam en komt dit slechts bij 1 op de 1000 vrouwen voor.
Onze ervaring en tips rondom een postnatale depressie:
Uiteraard zien wij genoeg vrouwen in de praktijk. Veel kraamtranen hebben we gezien, veel roze en blauwe wolken, maar zeker ook postnatale depressies. Wat we je vooral willen meegeven is het volgende:
- Stel niet te hoge eisen aan jezelf of aan jezelf als moeder. Je hoeft niet over 3 dagen al in je normale kleding achter de kinderwagen te lopen. Dit is echt een verkeerd beeld wat tegenwoordig vooral door social media wordt geschetst.
- Je mag het allemaal even heftig vinden en je mag verdrietig zijn, dit zijn hele normale gevoelens. Er verandert heel veel en je hebt tijdens de zwangerschap en bevalling ook heel veel emoties ervaren. Dit moet allemaal een plekje krijgen en heeft tijd nodig.
- Neem je rust en accepteer dat je misschien soms iets meer hulp van je omgeving nodig hebt.
- Praat vooral over je gevoelens en je onzekerheden. Dit mag met je omgeving maar ook zeker met ons. Je kunt ons daar echt voor bellen en vinden we helemaal niet erg.
Om wat meer rustmomenten in te lassen adviseren wij je ook om het volgende boek te lezen: “Perfecte moeders bestaan niet van Diana Koster”.
Veel gestelde vragen over postnatale depressie
Op de website Kleurjeleven staat een zelftest. Het Trimbos Instituut ontwikkelde deze test en een online cursus om laagdrempelig en vrijblijvend zelf met je somberheidsklachten aan de slag te gaan. Maar postnatale depressie gaat verder dan somberheid. We sporen je daarom aan om echt professionele hulp te zoeken via je huisarts als je in de knoop zit met jezelf. Ook als je denkt dat het misschien overdreven is, of het de hormonen wel zullen zijn. Daar prikt de huisarts wel doorheen. En als je de huisarts een te hoge drempel vindt, mag je ook altijd je verloskundige om advies vragen.
Waar je verder een postnatale depressie aan kunt herkennen? Dat is niet altijd eenvoudig. De symptomen zijn heel divers. Het kan beginnen met stemmingswisselingen of huilbuien. Verder kun je je somber voelen, heb je negatieve gedachten, voel je je lusteloos, je hebt nergens zin in, je kan moeilijk slapen en nergens van genieten. Misschien voel je je wel schuldig of heb je een hekel aan jezelf. Je hoeft echt niet alles tegelijk en constant te hebben, maar duurt het langer dan twee weken, trek dan echt bij iemand aan de bel!
Depressie kan ontstaan in alle fases van het leven dus zeker ook tijdens de zwangerschap. Postnataal wil zeggen dat het een periode na de bevalling is, maar er kunnen zeker ook al klachten zijn voor de bevalling. Postnatale depressie verschilt niet zoveel van een “ gewone “ depressie en kent veelal dezelfde symptomen.
Mannen kunnen zeker last hebben van symptomen van depressie wanneer ze net vader geworden zijn. We noemen het dan meestal geen postnatale depressie. Voor mannen kan het extra lastig zijn om om hulp te vragen in deze periode. Over het algemeen vindt men dat de vader sterk en verantwoordelijk moet zijn. En misschien vind je het als man juist moeilijk om over emoties te praten. Reden te meer om dus ook aandacht aan de vader te geven. Vader worden, een kindje in het gezin is een vrij plotselinge en nogal ingrijpende veranderingen waar iedere jonge vader anders mee omgaat. Daar mag zeker oog voor zijn.
De klachten van een depressie, postnataal of na een andere ingrijpende gebeurtenis komen veelal overeen. Het is goed als je deze klachten vroeg deelt met mensen die vertrouwt, met je huisarts of met een andere hulpverlener zodat je passende hulp kan krijgen.
De gevolgen van een een postnatale depressie zijn vaak iets van de lange termijn. Iets dat sluimert en groeit als er niets gebeurt. Het is belangrijk dat je op tijd hulp zoekt, hoe moeilijk dat misschien ook is. Zo blijven de gevolgen voor het kindje en de relatie beperkt. Een moeder met een postnatale depressie is niet altijd in staat om optimaal voor het kindje te zorgen. En daar kan zij misschien niets zelf aan doen. Dus nog een reden om niet te lang te wachten met het vragen en zoekt naar hulp.
Praat vooral met mensen die je vertrouwt en wacht niet te lang met de stap naar een professionele hulpverlener zoals je huisarts of eventueel je verloskundige.
Het is lastig om hier een algemeen antwoord op te geven. Heel waarschijnlijk ben je in het begin niet in staat om te werken. In gesprekken met de huisarts of hulpverlener is dit iets wat in het hersteltraject zeker aan de orde komt.
Na de diagnose depressie kijkt een arts samen jou wat voor jou de beste behandeling is. Dit varieert van gesprekken 1-op-1 of in een groep en in sommige gevallen schrijft de arts ook antidepressiva voor. Welk middel dan voorgeschreven wordt, is afhankelijk van je situatie.
Gelijk even bellen?
Voor spoed kun je bellen op 078 – 820 099 6. Voor overige vragen bel je ons op 078 – 614 8113.
Neem contact met ons op via 078 6148113. Voor spoed bel je met 078 8200996.