Blog:"In de Praktijk"

IUI traject

Het IUI traject:

zwanger worden door intra uteriene inseminatie

Wil je graag zwanger worden, maar lukt dit niet? Een lastige tijd. Je hebt het misschien het gevoel dat iedereen snel zwanger kan worden en jij niet. Iedere maand tikt voorbij en jij hebt nog steeds een “lege” buik. De goedbedoelde maar vaak ongevraagde adviezen van buitenaf, het gevoel dat jouw wereld op pauze staat, het verlangen naar jouw toekomstige baby. Wij weten als geen ander hoe dit voelt! 


Er zijn in deze tijd gelukkig verschillende methoden mogelijk om moeder natuur een handje te helpen. In deze blog gaan we dieper in op het IUI traject. Dit staat voor Intra Uteriene Inseminatie. Hoe gaat IUI in zijn werk, hoe raak je zwanger via IUI, wat zijn de ervaringen met IUI en wat gebeurt er nadat je zwanger raakt via het IUI traject? Wat zijn de voordelen van IUI ten opzichte van andere fertiliteitstrajecten, zoals IVF en ICSI? Wanneer kom je in aanmerking voor een IUI traject? We proberen je in deze blog antwoord te geven op de meest gestelde vragen die in onze praktijk langskomen over zwanger worden via een IUI traject.

Om te beginnen: Wat is een IUI traject?

Misschien heb je de term IUI wel eens gehoord, maar weet je niet precies wat het inhoudt of wat nu het verschil is met IVF of ICSI. IUI is een vorm van kunstmatige inseminatie. Er staat kunstmatig, maar het is eigenlijk de meest natuurlijk vorm van inseminatie. Dit is het grootste voordeel ten opzichte van IVF of ICSI. 

Bij het IUI traject wordt het sperma van de partner of een donor rechtstreeks in de baarmoeder geïnjecteerd op het moment van de eisprong van de vrouw. Hierdoor hoeft de zaadcel van de man niet zelf de weg af te leggen richting de baarmoeder op zoek naar de eicel van de vrouw. Hierdoor wordt de kans op bevruchting vergroot. 

De IUI behandeling zelf is meestal niet pijnlijk, doordat de eitjes niet “geoogst” worden. De bevruchting vindt plaats in het lichaam van de vrouw en niet in een laboratorium.

Hoe start je een IUI traject?

De meeste artsen en verloskundigen zullen je adviseren om minimaal een jaar de tijd te nemen om zelf te proberen zwanger te raken. Wanneer je na dit jaar nog niet spontaan zwanger bent geraakt kun je hiervoor naar de huisarts om je eventueel door te verwijzen voor verder onderzoek. Heb je een onregelmatige cyclus of ben je al wat ouder? In deze gevallen kun je vaak al eerder bij een arts terecht. Lees in deze blog meer over de vruchtbare periode. 

De huisarts zal waarschijnlijk eerst bloedonderzoek bij je doen en nagaan hoe jouw cyclus verloopt. Aan de hand hiervan zal hij of zij je mogelijk doorverwijzen naar het ziekenhuis voor verder onderzoek. Je komt dan bij een fertiliteitsarts of een gynaecoloog terecht. Meestal wordt er gevraagd naar je cyclus, wordt er een uitstrijkje gemaakt, vindt er zaadonderzoek plaats en wordt er bloed geprikt. De uitkomst van dit onderzoek bepaalt of er überhaupt kans is op een zwangerschap en zo ja, met welk fertiliteitstraject er kan worden gestart: IUI, IVF of ICSI. Vaak wordt er eerst gekozen voor het IUI traject. 

Wanneer er vrijwel geen levende zaadcellen bij de man worden gevonden, wordt IUI vaak overgeslagen en meteen gestart met IVF of ICSI.

Hoe ziet een IUI traject eruit?

Wanneer je start met het IUI traject zal de vrouw met hormonale stimulatie beginnen om de eitjes goed te laten rijpen. De eitjes worden in de gaten gehouden en er wordt ingeschat wanneer de eisprong plaats zal vinden. Op de dag van de eisprong is het belangrijk dat er sperma wordt ingeleverd die daarna via inseminatie wordt ingebracht bij de vrouw. 

En dan? Dan is het afwachten! Een paar hele lange dagen/weken zullen nu volgen! 
Meestal mag je 14 a 15 dagen na de inseminatie een zwangerschapstest doen. Even geduld hebben dus, hoe moeilijk dit ook is er zit helaas niks anders op.

IUI traject

Zwanger na IUI traject, en nu?

Gefeliciteerd! Je bent zwanger! Hier heb je al die tijd naar uitgekeken, maar dit is ook enorm spannend. Vooral de eerste paar weken zullen waarschijnlijk extra spannend voelen. Je durft het misschien nog niet te geloven en je bent misschien continu bang dat het alsnog mis gaat. Dit is natuurlijk heel begrijpelijk!

Meestal heb je de allereerste echo in het ziekenhuis of de fertiliteitskliniek met 6 á 7 weken zwangerschap. Wanneer deze echo helemaal goed is, mag je over het algemeen de rest de van jouw zwangerschap bij een verloskundige onder controle blijven. Je bent op dat moment niet anders dan andere vrouwen. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan! Wanneer je zo’n lange tijd zo intensief bent onderzocht en behandeld, snappen we dat het “raar” kan voelen wanneer je door artsen weer als normaal wordt gezien.

Veel vrouwen die na een IUI traject in onze praktijk hun zwangerschap vervolgen zijn vaak extra onzeker. Wij besteden hier ook extra aandacht aan. We nemen de tijd voor jouw vragen en onzekerheid over jouw situatie en zwangerschap. We proberen vooral te achterhalen waar jij behoefte aan hebt en zullen zoveel mogelijk doen om jouw de zekerheid weer terug te geven. De eerste weken zijn nu eenmaal extra spannend!

anticonceptie zonder hormonen, pijnbestrijding bevalling, contact

Ben jij zwanger na een IUI traject en woon je in de regio Dordrecht?

Dan ben je van harte welkom in onze praktijk tijdens jouw zwangerschap. Schrijf je in via onderstaande button of bel ons op 078 6148113.