Blog:"In de Praktijk"
Hoe lang zwangerschapsverlof
Hoe lang Zwangerschapsverlof?
Hoe lang duurt het zwangerschapsverlof? Een terechte vraag. Misschien ben je er in het begin van de zwangerschap nog niet erg mee bezig. Maar hoe verder je zwangerschap zich vordert, hoe meer de meeste vrouwen uitkijken naar hun verlof.
In onze praktijk krijgen wij hier dan ook best wel eens wat vragen over. Er lijkt toch veel onzekerheid over te zijn. Wat is het verschil tussen zwangerschapsverlof en ouderschapsverlof? Hoe werkt het nieuwe ouderschapsverlof vanaf 2022? Wat adviseert de verloskundige? Hoeveel weken van tevoren met zwangerschapsverlof? Heeft een man ook recht op zwangerschapsverlof?
In deze blog gaan we op al deze vragen dieper in, zodat je een goed beeld hebt wat je kunt verwachten. Misschien helpt het jou om een keuze te maken wat het beste bij jou en jouw situatie past.
Hoe lang heb je recht op zwangerschapsverlof?
Officieel kun je zwangerschapsverlof verdelen in een deel zwangerschapsverlof en een deel bevallingsverlof. In totaal heb je recht op 16 weken verlof. Voorafgaand aan je uitgerekende datum kun je zelf kiezen wanneer je verlof ingaat, als dit maar tussen de 6 en 4 weken voor je uitgerekende datum is.
Bovendien heb je na de bevalling minimaal 10 weken bevallingsverlof. Wordt jouw kindje na de uitgerekende datum geboren, dan gaat de 10 weken bevalverlof vanaf dat moment in.
Zwangerschapsverlof berekenen:
Voorbeeldje:
Besluit jij 6 weken voor je uitgerekende datum met zwangerschapsverlof te gaan en wordt je kindje voor of op de uitgerekende datum geboren. Dan heb je in totaal 16 weken verlof.
Wordt jouw kindje na de uitgerekende datum geboren, dan gaat de 10 weken bevalverlof vanaf dat moment in.
Of besluit jij 4 weken voor je uitgerekende datum met zwangerschapsverlof te gaan en wordt jouw kindje twee weken te vroeg geboren, heb je nog steeds recht op totaal 16 weken. Dus je “gemiste” zwangerschapsverlof voor je bevalling wordt dan opgeteld bij het bevalverlof na je bevalling.
Dus: je mag zelf kiezen of je 6, 5 of 4 weken voor je uitgerekende datum met zwangerschapsverlof gaat. Het is voor ons verloskundigen lastig om je hierin te adviseren omdat iedere zwangerschap weer zo anders is. Ga vooral voor jezelf na of je voorafgaand aan je bevalling echt nog even tijd voor jezelf nodig hebt. Let er wel op dat niet alles te plannen is! Je kindje kan gerust een paar weken eerder of later geboren worden. 🙂
Uiteraard zijn er altijd uitzonderingen. Ben je bijvoorbeeld zwanger van een tweeling of meerling? In dat geval mag je 10 weken voor je uitgerekende bevaldatum al met verlof.
Wanneer je je niet goed voelt tijdens de zwangerschap en je denkt dat tot 6 weken voor de bevalling doorwerken geen optie voor je is, spreek hier dan over met de bedrijfsarts. Wij als verloskundigen kunnen hierin geen verklaring afgeven.
Hoe lang zwangerschapsverlof voor een man of partner?
Heeft een man ook recht op zwangerschapsverlof? Een hele terechte vraag als je het ons vraagt!
Het vaderschapsverlof is wettelijk geregeld en sinds 1 januari 2019 is de regeling als volgt:
Partners krijgen één werkweek betaald vrij na de bevalling. Sinds 1 juli 2020 kunnen mannen of partners dit verlof uitbreiden met een aanvullend geboorteverlof. Dit geboorteverlof is maximaal 5 weken en kan verspreid worden opgenomen. Dit moet alleen wel overlegd worden met de werkgever en geldt alleen de eerste zes maanden na de geboorte van het kind.
Wat is het verschil tussen zwangerschapsverlof en ouderschapsverlof?
Het zwangerschapsverlof geldt voor de moeder van het kind. Geboorteverlof en ouderschapsverlof geldt voor allebei de werkende ouders. Zwangerschapsverlof is te gebruiken in de weken voor en na de bevalling. Daarnaast heb je zowel als vrouw maar ook als partner recht op ouderschapsverlof. En hier zijn sinds augustus 2022 nieuwe regels voor.
Aangezien dit wat complexer in elkaar zit, leggen we dit hieronder voor je uit.
Iedere ouder heeft het recht op onbetaald ouderschapsverlof tot hun kind 8 jaar oud is. Dit verlof is maximaal 26x het aantal uren van de werkweek zoals in je arbeidscontract vermeld staat.
Wettelijk worden deze uren als onbetaald gezien, maar sommige werkgevers kiezen er zelf voor om ouderschapsverlof (gedeeltelijk) door te betalen. Ga dit daarom goed na in jouw arbeidsvoorwaarden.
Daarnaast is er sinds augustus 2022 is een nieuwe regeling voor iedere ouder in loondienst.
Neem je ouderschapsverlof op in het eerste jaar na de geboorte van je kindje? Dan heb je recht op maximaal 9 weken betaald ouderschapsverlof via het UWV. De uitkering is 70% van je gebruikelijke salaris. Tot maximaal 70% van het maximum dagloon.
Helaas geldt dit op dit moment alleen voor mensen in loondienst. Ben jij ZZP-er dan heb je op dit moment geen recht op betaald ouderschapsverlof.
Lees meer over betaald ouderschapsverlof op deze pagina van het UWV.
Tip van de verloskundige:
bewaar onze zwangerschapsverklaring nog minimaal een jaar. Het UWV kan namelijk altijd steekproefgewijs een controle uitvoeren.
Wie betaalt het zwangerschapsverlof, ouderschapsverlof en geboorteverlof?
Het UWV betaalt de vergoeding aan jouw werkgever. Jij ontvangt jouw vergoeding of salaris gewoon van je werkgever. Dit kan aangevraagd worden met de zwangerschapsverklaring die je van de verloskundige krijgt.
Ben je ZZP-er? Dan heb je op dit moment nog geen recht op 9 weken betaald ouderschapsverlof. Uiteraard heb je wel recht op zwangerschapsverlof via de wet Zelfstandige en Zwanger-regeling. Kijk voor meer informatie op de website van het UWV via deze link.