Blog:"In de Praktijk"
Welk fertiliteitstraject is het beste voor jou?
Welk fertiliteitstraject is het beste voor jou? En welke vruchtbaarheidsbehandelingen zijn er überhaupt? Wat zijn de verschillen? Wanneer je al enige tijd zwanger probeert te raken, ga je je wellicht verdiepen in een fertiliteitstraject. Maar alle termen van IUI, IVF of ICSI maken het er niet altijd makkelijker op. Wat houdt iedere behandeling in, wat gaat er aan vooraf en wat kun je verwachten? In deze blog proberen we je meer te vertellen over vruchtbaarheidsbehandelingen en ook de tijd erna wanneer de behandeling mogelijk geslaagd is en jij eindelijk uit mag kijken naar een gezond kindje! Spannende tijden!
Zwanger worden lukt niet, wanneer stap je naar de huisarts voor een fertiliteitstraject?
Over het algemeen wordt er geadviseerd om eerst zelf een jaar te proberen om “natuurlijk” zwanger te worden. Het is goed om inzicht te krijgen in je cyclus en wanneer je vruchtbare dagen zijn. Zeker wanneer je lijf jarenlang gewend is geweest aan anticonceptie, hebben je lichaam en je hormonen even tijd nodig om weer de natuurlijke cyclus op te pakken.
Wanneer je een onregelmatige cyclus hebt of al wat ouder bent als vrouw kun je al eerder naar de huisarts. Ook wanneer je bijvoorbeeld al op de hoogte bent van een aandoening zoals bijvoorbeeld PCOS of endometriose, kun je vaak eerder terecht voor een fertiliteitstraject.
Hoe weet je als vrouw of je vruchtbaar bent of niet?
Uiteraard zijn er veel factoren die meespelen om te bepalen of je vruchtbaar bent. Daarom wordt je als vrouw in een fertiliteitstraject uitgebreid onderzocht door middel van bloedonderzoek en een uitstrijkje. Ook wordt er gevraagd naar je cyclus. Hier komt mogelijk een oorzaak uit waarom zwanger worden in jouw/jullie geval tot nu toe nog niet is gelukt. Soms komt er geen oorzaak uit het onderzoek, daarom wordt ook de man ook altijd onderzocht.
Hoe weet je als man of je vruchtbaar bent?
Vrouwen zijn al snel met ovulatietesten en het bijhouden van hun cyclus in de weer. Maar we kunnen ons voorstellen dat een man net zo goed grip zou willen krijgen op zijn vruchtbaarheid. Het is vaak niet bekend, maar ook als man kun je testen of je vruchtbaar bent.
De hoeveelheid van een zaadlozing zegt niets over het aantal of het kwaliteit van de zaadcellen. Er bestaan tegenwoordig vruchtbaarheidstesten voor mannen. Deze meet de vaak de beweging en de hoeveelheid van de zaadcellen en het sperma. Er zijn verschillende thuistesten online te koop. Zeker wanneer je nog niet in het fertiliteitstraject zit, maar je wel zou willen weten of je vruchtbaar bent is dit een goede optie om aan te schaffen.
Wanneer uit deze test komt dat de kwaliteit en het aantal zaadcellen wellicht onder de maat is, kunnen jullie mogelijk eerder terecht bij een specialist.
Fertiliteitstraject: stap voor stap
De huisarts bepaalt meestal op basis van bloedonderzoek en het uitvragen van de cyclus van de vrouw of er een doorverwijzing naar een specialist nodig is. Je komt dan bij een fertiliteitsarts of een gynaecoloog terecht. Meestal wordt er gevraagd naar je cyclus, wordt er een uitstrijkje gemaakt, vindt er zaadonderzoek plaats en wordt er nogmaals bloed geprikt. De uitkomst van dit onderzoek bepaalt of er überhaupt kans is op een zwangerschap en zo ja, met welke vruchtbaarheidsbehandeling er kan worden gestart: IUI, IVF of ICSI.
Vaak wordt er eerst gekozen voor het IUI traject. Wanneer er vrijwel geen levende zaadcellen bij de man worden gevonden, wordt IUI vaak overgeslagen en wordt er meteen gestart met IVF of ICSI. Lees hier meer over het IUI traject.
Hieronder zullen we het verschil uitleggen tussen IVF en ICSI.
Wat is IVF en wat is ICSI? Er komen nu zoveel termen op je af, dat we snappen dat het je misschien allemaal wat begint te duizelen.
Eigenlijk is het verschil tussen de twee methodes gemakkelijk uit te leggen:
IVF: bij IVF worden er eitjes bij de vrouw geoogst en wordt er in een laboratorium sperma toegevoegd. De bedoeling is dan dat een zaadcel een eicel “spontaan” bevrucht.
ICSI: bij ICSI worden er ook eitjes bij de vrouw geoogst, alleen wordt er dan een specifieke goede zaadcel van de man uitgekozen en geïnjecteerd in de eicel. De zaadcel hoeft de eicel in dit geval niet “zelf” te vinden.
Zowel bij IVF als bij ICSI gebeurt de bevruchting dus buiten het lichaam van de vrouw. Wanneer de bevruchting is gelukt, vindt de terugplaatsing na 3-4 dagen plaats. De terugplaatsing van de bevruchte eicel doet over het algemeen geen pijn. Door middel van een eendenbek en een dun buisje wordt de eicel direct ingebracht op de plek waar hij moet gaan groeien.
Het meest pijnlijke van de behandeling is de punctie. Zowel bij IVF als bij ICSI worden er tijdens de eisprong eicellen bij de vrouw verwijderd/geoogst.
Wanneer kun je een zwangerschapstest doen na een terugplaatsing?
Van het ziekenhuis krijg je precies te horen wanneer je na de terugplaatsing voor het eerst een zwangerschapstest kunt doen. Over het algemeen is dit tussen de 10 en de 15 dagen na de terugplaatsing. Het hangt af van jouw specifieke cyclus wanneer je een betrouwbare test kunt doen.
Zwanger na fertiliteitstraject, en nu?
Gefeliciteerd! Je bent zwanger! Hier heb je al die tijd naar uitgekeken, maar dit is ook enorm spannend. Vooral de eerste paar weken zullen waarschijnlijk extra spannend voelen. Je durft het misschien nog niet te geloven en je bent misschien continu bang dat het alsnog mis gaat. Dit is natuurlijk heel begrijpelijk!
Meestal heb je de allereerste echo in het ziekenhuis of de fertiliteitskliniek met 6 a 7 weken zwangerschap. Wanneer deze echo helemaal goed is, mag je over het algemeen de rest de van jouw zwangerschap bij een verloskundige onder controle blijven. Je bent op dat moment niet anders dan andere vrouwen. In sommige gevallen moet je onder controle blijven in het ziekenhuis.
Misschien vind je dit heel onwennig om nu opeens te worden “losgelaten”. Je bent zo lang al “anders” geweest in dit hele traject en nu mag je opeens een verloskundigenpraktijk uitkiezen.
Veel vrouwen die na een fertiliteitstraject zoals ICSI, IVF of IUI zwanger zijn geraakt zijn vaak extra onzeker. Wij besteden daar in onze praktijk De Singel daarom ook extra aandacht aan en vinden niks te gek. We nemen de tijd voor jouw vragen en onzekerheid over jouw situatie en zwangerschap. We proberen vooral te achterhalen waar jij behoefte aan hebt en zullen zoveel mogelijk doen om jouw de zekerheid weer terug te geven. En we kijken er enorm naar uit om jou te begeleiden tijdens deze bijzondere tijd!
Ben jij zwanger na een fertiliteitstraject en woon je in de regio Dordrecht? Dan ben je van harte welkom in onze praktijk tijdens jouw zwangerschap. Meld je aan via onderstaande button of bel ons op 078-6148113.
Ook voor pre-conceptieve zorg (voorafgaand aan jouw zwangerschap) ben je bij ons van harte welkom. We kunnen je dan veel informatie geven om gezond zwanger te worden en je vragen hierover beantwoorden.