Blog:"In de Praktijk"

Je buik na de bevalling

Je buik na de bevalling

Hoe ziet je buik er eigenlijk uit na de bevalling? Kijkend naar je buik waar net jouw wondertje uit is gekomen, weet je dat je supertrots mag zijn op deze buik. Jouw lichaam heeft dat kleine mensje gevormd en veilig op deze wereld gebracht. Toch kan je het gevoel van onzekerheid bekruipen. Gaat het ooit nog goed komen met je buik na de bevalling? Voordat we teveel gaan nadenken of je ooit nog je “oude” buik terugkrijgt… laten we eerst eens inzoomen op wat er eigenlijk allemaal met je buik gebeurt tijdens de zwangerschap!

Wat gebeurt er in je buik tijdens de zwangerschap en erna?

Zoals je waarschijnlijk wel hebt gemerkt tijdens je zwangerschap, is je buik het lichaamsdeel waar het meeste verandert. Het is het huisje voor jouw mooie baby (geweest). Om daar in alle rust te kunnen groeien is er heel wat verschoven en in de verdrukking geraakt. Dat moet allemaal weer terug op zijn plek komen. Je buikspieren zijn naar de zijkant gedrukt om de baarmoeder ruimte te geven.
Niet zo gek dus dat je buik niet meteen terugveert nadat je baby is geboren. Dit heeft toch echt wel even tijd nodig! Je baarmoeder zelf slinkt meestal al binnen één of twee weken en verdwijnt dan weer achter het schaambeen. Tijdens onze controles in de kraamweek controleren wij hier al op. Wanneer we namelijk voelen dat de baarmoeder niet op het juiste tempo slinkt, kan dit betekenen dat er nog een restje van de placenta is achtergebleven. Hier zijn we dus erg alert op. Maar met de baarmoeder weer terug de juiste plek zijn we er natuurlijk nog lang niet.

Wil je je baarmoeder een handje helpen? Wij adviseren om vrouwenmantelthee te drinken in de eerste weken na de bevalling.

buik na bevalling 2

Is het slim om een sluitband te gebruiken voor een platte buik?

Vroeger werd dit veel gebruikt vlak na de bevalling. Het zou de buik sneller doen slinken. Wij zien dit (gelukkig) in de praktijk niet meer veel voorbij komen. En dat is maar goed ook. Wij raden het gebruik van een sluitband echt af. Je lijf is er op gebouwd om zelf op haar eigen tempo te herstellen. Je buikspieren moeten weer leren om je core goed te ondersteunen. We hebben het dan over de rug-, buik-, bil- en heupspieren. Een sluitband staat dit proces eerder in de weg dan dat het bijdraagt, is onze mening.

Wat kan ik doen tegen striae?

Met de groei van je buik, kan er in de loop van je zwangerschap striae ontstaan. Dit zijn eigenlijk beschadigingen aan het onderhuidse bindweefsel . Dit kan komen doordat de huid in een korte tijd wordt opgerekt. Als je eenmaal striae hebt, dan verdwijnt dit helaas nooit meer helemaal. Het blijven littekens op je buik na de bevalling. Wel zal de rode kleur verdwijnen.
Tijdens je zwangerschap is het natuurlijk goed om voor jezelf te zorgen. Sowieso omdat je lichaam een flinke prestatie levert, maar ook om fysiek met je zwangerschap bezig te zijn. Door na te denken over je voeding, door af en toe even je rust te pakken, door eens een bad te nemen en jezelf uitgebreid in te smeren ben je bezig met jezelf, je lijf en je groeiende baby. Onbewust versterkt dit de band tussen jou en je kindje enorm. Tegen striae adviseren we daarom vooral het laatste. Smeer jezelf goed in met een goede huidolie of huidcreme. Begin hiermee al vroeg in je zwangerschap, ook als je nog geen last hebt van striae. Hiermee houd je de huid preventief soepel en kun je de kans op striae verlagen. Blijf dit je hele zwangerschap doen en ook na de bevalling. Hiermee doe jij er in ieder geval alles aan om je huid goed te verzorgen en elastisch te houden.

buik na bevalling 2

Negen maanden op, negen maanden af

Negen maanden had je buik de tijd nodig had om te groeien tot formaatje watermeloen. Als verloskundigen gebruiken we vaak de term: negen maanden op, negen maanden af. Dit zeggen we niet voor niets! Stel je verwachtingspatroon daarop aan. Hartstikke leuk hoor al die Instagram-kiekjes van hippe moeders die binnen een paar weken hun oude broeken alweer kunnen showen achter hun flitsende kinderwagen, maar dit is niet zomaar voor iedereen weggelegd. Iedereen is anders, ieder lijf is anders en iedereen herstelt weer anders.

Wees dus niet te streng voor jezelf en bedenk je: negen maanden op negen maanden af. Met een keizersnede durven we zelfs te stellen: negen maanden op, twaalf maanden af.

Natuurlijk heel fijn als je binnen een aantal weken weer terug op je oude gewicht bent en je al je broeken weer past. Prijs jezelf gelukkig. Heb jij helaas niet zo’n lijf? Bedenk dan dat het heel ook heel realistisch is dat het bij jouw postpartum buikje iets langer duurt.

Ook al zul je je binnen een aantal weken na je bevalling lichamelijk al weer de oude voelen, toch is er van binnen nog van alles bezig om te herstellen. En misschien verandert je lichaam blijvend. Wordt jouw buik na de bevalling nooit meer helemaal wat het ooit geweest is? Ga dan bij jezelf goed na hoe belangrijk je dit vindt. Probeer met trots na de bevalling naar je buik te kijken. Wees trots op de prestatie die jouw lijf geleverd heeft om jouw kindje op de wereld te zetten.
De “negen maanden op, negen maanden af” is dus vooral bedoeld voor je verwachtingspatroon. Verwacht niet dat je buikje na keizersnede of zwangerschap binnen een paar weken is verdwenen.

 

Moet je echt negen maanden wachten met het trainen van je buikspieren?

Nee hoor dat zeker niet. Lekker wandelen met je newborn is natuurlijk altijd een optie (zodra je baby weer op zijn/haar geboortegewicht is of erboven). Wij adviseren om in ieder geval zes weken na de bevalling geen buikspieroefeningen te doen en minimaal drie maanden te wachten met hardlopen of andere high-impact sporten. Natuurlijk kan het zo zijn dat je al eerder aan de slag wilt. Kijk wel uit, want het kan soms echt meer schade toebrengen en daar moet je mee oppassen.

Wachten met hardlopen tot drie maanden na de bevalling heeft alles te maken met de stand van je bekken. Dit is veranderd en weker geworden toen je zwanger was en heeft even de tijd nodig om weer terug te veranderen.

Zes weken wachten met buikspieroefeningen heeft alles te maken met de zogeheten diastase. Je buikspieren tijdens de zwangerschap worden opzij geschoven om ruimte te maken voor de baby. Hierdoor ontstaat ruimte en deze ruimte moet weer helemaal dicht zijn om zonder problemen je buikspieren te kunnen trainen. Op internet zijn er meerdere tips en trucs te vinden om te checken hoe het met jouw diastase staat. Je kunt dit ook door een fysiotherapeut na laten kijken. Zij kunnen je vaak meteen adviseren wanneer je weer kunt gaan sporten. In onze praktijk hebben wij hele goede ervaringen met Eureka fysiotherapie, zij zijn hierin gespecialiseerd.

Buik na bevalling

#Trots

Zoals we eerder schreven, kan het zo zijn dat je misschien nooit meer helemaal het figuur krijgt wat je had voordat je zwanger werd. Bij veel vrouwen verandert echt de vorm van hun heupen of buik blijvend. Wat wij je op het hart willen drukken is om realistisch te blijven over je lichaamsbeeld na de bevalling. Je bent prachtig zoals je bent, je lijf heeft het gewoon supergoed gedaan. Het belangrijkste is dat je je fit en gezond voelt zodat je ultiem van je kleintje kunt genieten!

Natuurlijk draait het niet alleen om de tijd na de bevalling. Hoe fit je bent voor en tijdens de zwangerschap kan ook echt verschil maken in je herstel na de bevalling. Wij wijzen daarom de vrouwen in onze praktijk altijd op de waarde van bijvoorbeeld de zwangerschapscursus ZwangerFit. Kijk hier voor verschillende cursussen.
Na de bevalling zijn trainingen zoals de Mom in Balance en Kangatraining met je baby echt aanraders!

Heb je een vraag over je buik na de bevalling?

Je kunt ons bereiken op 078 – 614 8113.