Blog:"In de Praktijk"
De laatste jaren is er steeds meer te lezen over verschillende bevalhoudingen. Volgens veel mensen zou de traditionele rugligging achterhaald zijn. Daarbij zijn de meningen erg verdeeld wat dan de beste houding is. Er wordt veel geschreven en gesproken over de badbevalling, maar ook de baarkruk is in opkomst. (Of terug van weggeweest :)) In deze blogs zullen wij meerdere houdingen behandelen, maar de blog die je nu leest gaat met name over de baarkruk.
Ben je zwanger en je nu aan het oriënteren op de verschillende bevalhoudingen? Dan kan het zo zijn dat de term “baarkruk” voor het eerst naar voren komt. We geven toe… het is ook niet de meest fancy naam. Maar het is nu eenmaal wel wat het is. Een baarkruk, je kunt dus bevallen op een kruk.
Eigenlijk een eeuwenoud begrip. Eeuwenlang was de hurkzit dé manier om te bevallen. Hierbij werd er vaak gebruik gemaakt vaan een baarkruk. Ook wel geboortekruk of geboortestoel genoemd.
Pas in de zeventiende eeuw is dit veranderd naar de rugligging en werd dit de meest gebruikelijke manier om te bevallen in de westerse wereld.
– Bekken wordt ruimer door houding, meer ruimte voor de baby in het geboortekanaal
– Partner kan ondersteunen door achter de vrouw plaats te nemen
– Verticale houding, dus zwaartekracht helpt een handje
– Vergt veel kracht van benen. Is vaak geen houding om uren vol te houden.
– Minder comfortabel
– In combinatie met pijnbestrijding is de baarkruk meestal geen mogelijkheid meer
Hiernaast hebben we een overzicht gemaakt van de voornaamste voor- en nadelen.
De voordelen spreken waarschijnlijk voor zich en klinken ook logisch. Door de houding ontstaat er meer ruimte in het bekken. Waarbij de verticale houding en de zwaartekracht helpt om de baby door het geboortekanaal te krijgen. Waar de partner bij sommige andere houdingen vaak niet goed weet wat hij/zij kan doen, horen wij vaak terug dat ze bij de bevalling op de baarkruk echt het gevoel hadden de vrouw te kunnen ondersteunen!
De nadelen zijn toch ook wel echt nadelen om te overwegen. Zeker bij een eerste kindje zien wij vaak dat de bevalling wat langer duurt dan bij een tweede, derde of vierde kindje. Vrouwen die graag op de baarkruk willen bevallen, adviseren om houdingen af te wisselen tijdens de bevalling. Zo houd je het beter vol en ontdek je wat je zelf het prettigst vindt. Sowieso adviseren we om de baarkruk niet in de ontsluitingsfase te gebruiken, maar echt in de persfase of uitdrijvingsfase. Er zijn in de onsluitingsfase comfortabelere opties zoals een skippybal of een stoel.
Je hebt verschillende baarkrukken. De verloskundige of het ziekenhuis heeft er sowieso altijd één beschikbaar. Maar tegenwoordig zijn er ook wat comfortabelere opties, zoals de CUB.
Er wordt beweerd dat de baarkruk meer risico geeft op uitscheuren of meer bloedverlies. Wetenschappelijk is hier niets over bewezen. Elke bevalling brengt risico’s met zich mee en ook iedere houding heeft voor- en nadelen. Laat je hier niet teveel door beïnvloeden. Volg je gevoel, vooraf… maar ook zeker tijdens je bevalling.
Bij veel pijnbestrijding wordt het gevoel of de functionaliteit van de benen aangetast. Die benen heb je echt nodig bij een bevalling op een baarkruk. Hierdoor kan de baarkruk als optie afvallen, maar niet getreurd: er zijn uiteraard alternatieven!
De voordelen die de baarkruk heeft, hebben andere houdingen ook. Denk eens aan de “all forces” (op handen en knieën) of de zijligging. Deze zijligging kan vaak met pijnbestrijding ook nog steeds, en je hebt wel het comfort van het bed.
Ook met de zijligging wordt je bekken vaak wat ruimer ten opzichte van de rugligging.
Wat wij je als verloskundigen vooral willen adviseren is: wissel houdingen af! Gedurende de bevalling ontdek je namelijk het beste wat voor jou fijn werkt en ook waar je je prettig bij voelt. Veel vrouwen zijn erg te spreken over de badbevalling, maar misschien voel jij je hier niet bij op je gemak. Dat kan! En daarom het advies. Wissel af en ontdek.
Natuurlijk zijn wij er voor jou om je met raad en daad bij te staan. Wij kijken naar je, naar de vordering tijdens de bevalling en naar de baby. Wij zullen tijdens de bevalling je adviseren om misschien een andere houding te proberen.
Staat de baarkruk bovenaan in jouw geboorteplan of geboortewensen? Houd ook andere opties open! Laat ons je vooraf en tijdens jouw bevalling adviseren.
Meer weten over de baarkruk? Bespreek het met onze verloskundigen tijden de spreekuren of neem contact met ons op.
Verloskundigenpraktijk De Singel
078 6148113
SPOED 078 – 8200 996
info@verloskundigendesingel.nl
Locatie: Gezondheidscentrum EUREKA
Burgemeester de Raadtsingel 91 E
3311 JG Dordrecht
Locatie: KV13 eerstelijnshuis
Oranjelaan 11
3311 DH Dordrecht
Verloskundige Praktijk Papendrecht
Locatie: Gezondheidscentrum De Zorgmolen
Poldermolen 2
3352 TH Papendrecht
Website Papendrecht